Címlap Van egy madár

Van egy madár

Van egy madár (Interaktív CD-vel)

Rímbeszedett, szórakoztató érdekességek madarakról

Gondolkoztam azon, hogy e könyvhöz tulajdonképpen nem előszót, hanem utószót kellene írnom, és akkor azt egy mondattal el lehetne intézni, így: Aki nem hiszi, járjon utána!
De a dolog nem ilyen egyszerű. A tartalom nem legendagyűjtemény és főleg nem mese. Az adatok tudományos könyvekből, népszerű ismertető leírásokból és filmekből származnak, részben pedig (nagyon kis részben!) saját tapasztalataim. Mégis hangsúlyoznom kell, hogy nem madártani szakkönyvet írtam. Ez első látásra szembeötlik ugyan, de "második látásra" úgy tűnhetne valakinek, hogy olyasmibe kontárkodtam bele, amihez nem értek.
Nem így van. Tényleg nem értek hozzá, ez igaz, de a kontárkodás szándéka távol áll tőlem. Célom, a szórakoztatáson túl, nem annyira az ismeretterjesztés, mint inkább - rossz esetben - a madarak és általában az élővilág iránti szeretet és tisztelet felélesztése, jó esetben ezek elmélyítése volt.

Gyimóthy Gábor

Hátlapszöveg:

Sokat kutatják, hogy az állatok viselkedésében – hadd mondjam így: az állatok szellemi teljesítményeiben – mi a tudatos és mi az ösztönös. Megcsodáljuk, ha a csimpánznak „annyi esze van”, hogy kővel tör föl egy kemény diót. Ugyanakkor, ha egy cinkényi madárka fészket épít egy ceruzánál vékonyabb, függőlegesen lecsüngő ág végére, amely ráadásként vadul himbálódzik, rendszerint víz fölött, arra oda se figyelünk, hiszen azt ösztönösen, egy veleszületett séma szerint teszi. Hogy a modern elektronika mire képes, arra ilyen kifejezések, mint „elképesztő” vagy „lélegzetelállító”, nevetségesen gyengék. Még sincs egyelőre olyan robotgép, amely tudatosan rendbe tenne és kitakarítana egy konyhát. Hát, ha a tudatos és ösztönös teljesítmények között olyan hihetetlenül nagy a színvonalbeli különbség, akkor a tervezők talán ott hibázzák el, hogy nem próbálnak meg olyan robotot építeni, amely a konyhatakarítást ösztönösen végezné ...      (Érdekes, azt sem nagyon kutatják, hogy a konyhatakarítást a nők – mert szerintem ezt a munkát még ma is, legalább kilencvenöt százalékban a nők végzik el – tudatosan csinálják-e, vagy csupán ösztönösen ...) A könyv első részében nem egészen ilyesmiről van szó. A második rész nagyon vegyes „salátája” a főleg madarakról, de elvétve más állatokról is szóló verseknek.

Gyimóthy Gábor

Tartalom: 59, fõleg madarakról szóló vers

  • Zsebkönyv méret
  • Kötés: puha, papírkötés
  • 128 oldal
  • ISBN 963-217-275-2
  • Kiadó: Gekonet
  • Kiadási év: 2004